Поддержать проект: 4400 4301 8012 7141 (VISA Kaspi GOLD)
Западно-Алтайский государственный природный заповедник МЭГПР РК

Елімізің ең ірі жабайы жануары бұлан.Самое крупное дикое животное нашей страны-лось. → Западно-Алтайский государственный природный заповедник МЭГПР РК

9 сентября 2022 | обсудить:       | подписаться:  

Қорық аумағында Қазақстандағы тұяқты жануарлардың ең ірісі мекендейді. Бұлан шөппен қоректенетін бұғылар тұқымдасына жататын жұптұяқты сүтқоректі аң. Биіктігі 2,2-ден 2,4 метрге дейін, дененің мұрыннан құйрықтың ұшына дейінгі ұзындығы үш метрге жетуі мүмкін. Ересек аталық аңның салмағы 400-ден 620 кг-ға дейін, аналықтары 360-тан 570 кг-ға дейін. Бұланның түсі жасына қарай ашық сұр түстен қоңырқай түске дейін болады ал кішкентай бұзаулары сарғыш қоңыр түсті болады. Еліміздің шекаралас аумақтарында, Жайық өзені аңғарында, солтүстік орманында, Ертіс бойы мен Алтай тоғайында кездеседі. Аталығының жуан жалпақ мүйізі болады.Аталықтарының мүйіздерінің мөлшері жасына және бұланның түршелеріне байланысты.Бұланның жасы неғұрлым үлкен болса, мүйіздің негізгі бөлігі соғұрлым үлкен болады және мүйіз салалары саны соғұрлым көп болады. Жас еркектері бір жылға дейін мүйізсіз болады және бір жарым жасқа толғанда ғана кішкентай мүйіздер өсе бастайды. Мүйіздің түсі қоңырдан қою қоңырға дейін болады. Еркектер қыста энергияны үнемдеу үшін күйек маусымынан кейін мүйіздерін тастайды. Көктемде ол мүйіздердің жаңа жұбы өседі. Қорық аумағында жыл бойы өмір сүреді қыс мезгілінде қардың қалың түскен жылдары қорық аумағынан Ресей Таулы Алтайынада көшеді.Бұлан бір немесе екі төлден әкеледі, сирек жағдайларда үш бұзау туады, бірақ көбінесе үшіншісі қалған екеуіне қарағанда әлсіз болып шығады және тірі қалмайды. Бұланның орташа өмір сүру ұзақтығы-15-18 жыл.
Материалды дайындаған аңшылық маманы Кінәзханов Ж.Н.

На территории заповедника обитает самое крупное из копытных животных Казахстана. Лоси — это травоядные млекопитающие из отряда парнокопытных, семейства оленевых. Высота самца в холке достигает от 2,2 до 2,4 метра, длина тела от носа до кончика хвоста может доходить до трёх метров. Взрослый самец весит от 400 до 620 кг, самка от 360 до 570 кг. Цвет лося с возрастом варьируется от светло-серого до темно-коричневого, а маленькие телята имеют желтовато-коричневый цвет. Встречается на приграничных территориях страны, в долине реки Урал, вдоль Иртыша и в Алтайских лесах. У самца толстые плоские рога. Размер рогов у самцов зависит от возраста и подвида. Чем старше лось, тем больше основная часть рога и тем больше количество отростков. Молодые самцы до года остаются безрогими и только к полутора годам обзаводятся небольшими роговыми отростками. Цвет рогов от коричневого до темно-коричневого. Самцы сбрасывают рога после сезона спаривания для того, чтобы сохранить энергию для зимы. Весной у него вырастает новая пара рогов. Круглогодично лось живет на территории заповедника, но зимой в годы обильных осадков с территории заповедника мигрируют в Горный Алтай России. Лось приносит от одного-двух детенышей, в редких случаях рождается три теленка, но чаще третий оказывается слабее двух других и не выживает. Средняя продолжительность жизни лося 15-18 лет.
Материал подготовлен охотоведом Кінәзхановым Ж.Н.

Поделиться:
 
Обсудить: ВКонтакте, Одноклассники, Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest | Подписаться: WhatsApp, Telegram.

[↓Перейти к комментариям↓] Читать еще:

Комментарии

Нет комментариев. Ваш будет первым!

Свежие отзывы

vaxa 5 сентября 2022 в 08:35
Водоканал

Поделиться...

 

Поиск по сайту