Поддержать проект: 4400 4301 8012 7141 (VISA Kaspi GOLD)
Западно-Алтайский государственный природный заповедник МЭГПР РК

Сусылдақ. Гоголь → Западно-Алтайский государственный природный заповедник МЭГПР РК

11 мая 2022 | обсудить:       | подписаться:  

Сусылдақ

         Сусылдақ (лат. Bucephala clangula) - үйрек тұқымдасының құсы, үлкен дөңгелек басы, қысқа тұмсығы және қарама-қарсы қара-ақ жамылғысы бар орташа өлшемді сүңгуір үйрек. Аналықтардың массасы 0,8-0,9 кг-ға жетуі мүмкін, аталықтары 1,3 кг-ға дейін жетеді.

         Ол орман тоғандарының жағасындағы ағаштардың қуыстарына ұя салады, өсіру кезеңінде көлеңкелі бұтақтарда, жасыл түске боялған 5-13 жұмыртқа салады. Ол теңіз жағалауларында және ірі тұщы су қоймаларында – өзендерде, көлдерде және су қоймаларында қыстайды.

         Екі жасында жыныстық жетілуге ​​жетеді. Жұптар тіпті қысқы көші-қон аймақтарында да қалыптасады, дегенмен аталықтары мен аналықтары жиі әртүрлі ендіктерде қыстайтындықтан, көптеген түрлері көктемгі көші-қон басталғанға дейін жалғыз қалады.

         Ол су омыртқасыздарымен қоректенеді, оларды негізінен су түбінде немесе су өсімдіктерімен, азырақ су бағанасында аулайды. Жазда қоректенудің негізін жәндіктер мен олардың дернәсілдері – шыбын-шіркей, қан құрттары, су қоңыздары, инеліктер, қандалалар және т.б.  құрайды. Қыста ұлулар мен шаянтәрізділерді көбірек жейді.

Қызықты деректер:

·        сусылдақтар 11 м тереңдікке сүңгігуге қабілетті;

·        ең көне сусылдақ 14 жасқа дейін өмір сүрді;

·        ұшу кезіндегі сусылдақты тіпті жабық көздермен де анықтауға болады: олардың қанаттары ерекше «ысқырады».

 

Материалды ҒМЭАжТ бөлімінің маманы Нұрахметова Ә.К. дайындады.

Сурет ғаламтор желісінен алынды.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Гоголь

Гоголь (лат. Bucephala clangula) -  птица семейства утиных, нырковая утка средней величины с большой округлой головой, коротким клювом и контрастным черно-белым оперением. Масса самок может достигать 0,8-0,9 кг, самцы набирают до 1,3 кг. Масса тела зависит от места обитания и времени года.

Гнездится в дуплах деревьев по берегам лесных водоёмов, в сезон размножения  держится в тенистых бухтах, в кладке 5-13 яиц с зеленоватым оттенком. Зимует на морских побережьях и крупных пресноводных водоёмах – реках, озёрах и водохранилищах.

Половой зрелости достигает в двухлетнем возрасте. Пары образуются ещё в районах зимней миграции, однако поскольку часто самцы и самки зимуют в разных широтах, многие особи остаются в одиночестве до начала весеннего перелёта.

Питается водными беспозвоночными, которых добывает преимущественно на дне или на водных растениях, реже в толще воды. Летом основу рациона составляют насекомые и их личинки — ручейники, мотыли, водяные жуки, стрекозы, клопы, мошка и др. Зимой больше употребляет в пищу моллюсков и ракообразных.

Интересные факты:

·         гоголи способны нырять на глубину до 11 м;

·         самый старый гоголь дожил до 14 лет;

·         гоголей в полёте можно определить даже с закрытыми глазами: у них по-особенному «свистят» крылья.

 

 Материал подготовлен специалистом отдела НМЭПиТ Нұрахметовой Ә.К.

                                                                                          Фото взято из интернета.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Поделиться:
 
Обсудить: ВКонтакте, Одноклассники, Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest | Подписаться: WhatsApp, Telegram.

[↓Перейти к комментариям↓] Читать еще:

Комментарии

Нет комментариев. Ваш будет первым!

Свежие отзывы

Поделиться...

 

Поиск по сайту

Новости компаний